Gonorroe wordt doorgaans op een aantal manieren verspreid. De belangrijkste hiervan is seksueel contact waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen. Een andere mogelijke manier van besmetting is van moeder op kind tijdens de geboorte. Tot slot is overbrenging via vingers (aftrekken, vingeren of door met de vingers eerst besmette delen aan te raken en vervolgens andere kwetsbare delen van het lichaam aan te raken), seksspeeltjes (door eerst besmette delen aan te raken en vervolgens andere kwetsbare delen van het lichaam aan te raken) of door sperma, voorvocht of vaginaal vocht van de besmette persoon ook mogelijk.

BESMETTINGSWEG GONORROE

Seksueel contact – De belangrijkste manier van besmetting is genitaal contact, contact tussen penis en vagina of penis en anus. Het maakt hierbij niet uit of de gever of ontvanger het virus draagt, in beide gevallen loopt de ander risico op besmetting met gonorroe.

Van moeder op kind – Tijdens de bevalling kan de moeder een gonorroe besmetting overbrengen op het kind. Het gevolg is dan vaak een oogbindvliesontsteking (kan onbehandeld tot blindheid leiden), keelontsteking of longontsteking.

BESMETTELIJKHEID GONORROE

De kans dat iemand besmet raakt met gonorroe is over het algemeen vrij hoog, maar is wel afhankelijk van bepaalde factoren. Zo is de plaats van de infectie een belangrijke factor, maar ook het aantal seksuele contacten met een besmet persoon.

Bij geslachtsgemeenschap tussen een man en vrouw is de kans dat een besmette vrouw ook de man infecteert ongeveer 20-30%, andersom is de kans dat een besmette man ook de vrouw infecteert zo’n 50-90%. Bij herhaaldelijk seksueel contact wordt de kans dat een besmette vrouw ook de man infecteert geschat op zo’n 50%, andersom is bij herhaaldelijk seksueel contact de kans dat een besmette man ook de vrouw infecteert zo’n 90%.