Net als bij vele andere ziektes en aandoening kunnen de symptomen, klachten en gevolgen per geval verschillen. Bij gonorroe is het ook nog zo dat er grote verschillen zijn tussen vrouwen en mannen die besmet raken met gonorroe. Op deze pagina vind je informatie over de symptomen, klachten en gevolgen van gonorroe bij vrouwen.

SYMPTOMEN GONORROE BIJ VROUWEN

Als gevolg van een besmetting met gonorroe verschijnen de klachten vaak tussen de twee dagen en twee weken na besmetting. Afhankelijk van de plaats van het lichaam waar de besmetting heeft plaatsgevonden kunnen bij vrouwen de volgende klachten ontstaan:

 • Pusachtige, stinkende vaginale afscheiding
 • Bloedverlies tussen menstruaties
 • Pijn en irritatie tijdens het plassen
 • Branderig gevoel tijdens het plassen
 • Irritatie of jeuk rond de anus
 • Pusachtige afscheiding bij het poepen
 • Keelontsteking en/of keelpijn
 • Opgezette klieren in de hals

Ondanks dat sommige vrouwen niet merken dat ze besmet zijn met gonorroe merken de meeste vrouwen dit wel. Een groene, vies ruikende vaginale afscheiding is voor vrouwen een van meest duidelijke symptomen voor gonorroe. Een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen is net als voor mannen ook voor vrouwen een belangrijk symptoom. Als gevolg van gonorroe kunnen ook de eileiders dicht gaan zitten. Dit verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.

Daarnaast kunnen vrouwen ook keelpijn en opgezette klieren in de hals, jeuk of een brandend gevoel aan de anus en zelfs last hebben van een pusachtige afscheiding bij het poepen.

Tot slot kan een besmetting met gonorroe in bepaalde gevallen ook ontstekingen in diverse gewrichten tot gevolg hebben.

GEVOLGEN GONORROE BIJ VROUWEN

De gevolgen van gonorroe kunnen behoorlijk ernstig zijn wanneer de aandoening onbehandeld blijft. Een infectie met gonorroe kan er namelijk voor zorgen dat er problemen ontstaan op andere plekken in het lichaam.

 • Ontsteking van de buikholte
 • Eileiderontsteking (hoger risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid)
 • Koorts
 • Ontstekingen in andere plekken van het lichaam inclusief ontstekingen in de gewrichten

Een gonorroe infectie kan een ontsteking in de buikholte veroorzaken, met name een eileiderontsteking komt vaak voor. Wanneer deze ontsteking niet wordt behandeld dan kunnen de eileiders dichtslibben wat het risico vergroot op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid. Bij een eileiderontsteking komt vaak ook koorts kijken.

Tot slot kan gonorroe in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor kan de infectie zich ontstekingen in het hele lichaam veroorzaken, waaronder ontstekingen in diverse gewrichten. Gelukkig komt dit slechts in enkele gevallen voor.

GONORROE TIJDENS ZWANGERSCHAP

Gonorroe tijdens de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee voor de moeder, maar vooral voor de baby. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een grotere kans op een:

Miskraam – Een geïnfecteerde baarmoederhals tijdens de zwangerschap kan een miskraam tot gevolg hebben.
Vroeggeboorte – Bij gonorroe tijdens de zwangerschap is er een grotere kans op vroeggeboorte.

Ontsteking – Tijdens de geboorte kan de infectie overgebracht worden op de baby. Dit kan zowel een ontsteking van het oogbindvlies als een ontsteking van de keel en/of longen tot gevolg hebben.

Oogbindvliesontsteking bij baby’s kan, wanneer het onbehandeld blijft, blindheid tot gevolg hebben.