Wanneer de klachten wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening dan wordt er vaak een soa-test gedaan. Bij het vermoeden van gonorroe is dit niet anders. Laat je een soa-test bij de huisarts doen dan worden er meestal één of meerdere uitstrijkjes gemaakt. Afhankelijk van de plek van het lichaam waar je geïnfecteerd kunt zijn worden de uitstrijkjes gemaakt uit de plasbuis, vagina, baarmoederhals, anus of keel. Daarnaast is gonorroe aan te tonen door middel van een urinetest. De eerste ochtendurine moet hierbij worden opgevangen en worden getest op antilichamen.

WANNEER KUN JE TESTEN OP GONORROE?

Het testen op gonorroe kan pas ongeveer twee weken na besmetting. Het duurt namelijk een tijdje voordat de bacteriën aangetoond kunnen worden door middel van een test.

HOELANG DUURT HET VOOR DE RESULTATEN BINNEN ZIJN?

Ongeveer een week na de test zijn de resultaten beschikbaar.

GONORROE ZELFTEST

Naast dat je een test kunt laten doen bij de huisarts en de GGD zijn er tegenwoordig ook diverse zelftests beschikbaar. Deze vorm van een soa-test is erg laagdrempelig, maar je moet wel goed op een aantal zaken letten. Op de pagina ‘gonorroe zelftest’ lees je hier meer over.