Gonorroe is, zoals op de hoofdpagina beschreven, een seksueel overdraagbare aandoening. Dit betekent dat de ziekte eenvoudig kan worden overgedragen bij onveilige seks. Het meest belangrijke hierbij is om contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina, anus en mond te vermijden. Veilig vrijen is dan ook de beste manier om gonorroe, en elke andere soa, te voorkomen. Hieronder enkele zaken die belangrijk zijn voor het hebben van veilige seks.

TIPS OM GONORROE TE VOORKOMEN

  • Bespreek veilig vrijen met je sekspartner.
  • Vermijdt dat bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht in aanraking komt met het slijmvlies van de ander. Gebeurt dit wel dan verhoogt dit de kans op de overdracht van een soa.
  • Elkaar met de vingers bevredigen is over het algemeen veilig, tenzij je hiermee bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht in aanraking laat komen met het slijmvlies van de ander.
  • Gebruik steeds een nieuw condoom. Ook wanneer je tijdens een sessie wisselt van gewone seks (penis-vagina) naar anale seks (penis-anus).
  • Wissel je tijdens de seks een dildo of kunstpenis uit, doe er bij iedere wissel dan een nieuw condoom omheen of gebruik ieder een eigen dildo of kunstpenis.
  • Gebruik bij orale seks altijd een condoom bij het pijpen of een beflapje bij het beffen. Zowel een condoom als een beflapje bieden bescherming tegen de overdracht van soa’s bij orale seks.
  • Neem geen onnodige risico’s en doe alleen dingen waar je zelf achter staat. Laat je niet overhalen omdat je sekspartner dit van je vraagt.
  • Laat je niet overrompelen door het moment. Zorg dat je altijd een condoom op zak hebt.

Wanneer je een vaste partner hebt gebruik dan gedurende de eerste drie maanden bescherming tijdens de seks. Willen jullie daarna graag zonder bescherming vrijen dan is het verstandig om allebei een soa-test te laten doen. Wanneer jullie allebei ‘schoon’ zijn dan kunnen condooms en beflapjes achterwege worden gelaten. Gebruik bij eventueel seksueel contact met derden wel altijd bescherming, want voor je het weet loop je zelf een soa op en geef je die ook nog door aan je partner.

Indien je geen vaste partner hebt zorg er dan voor dat je altijd veilig te werk gaat. Praat van tevoren met je sekspartner over veilig vrijen en condoomgebruik om problemen en genante situaties ‘in the heat of the moment’ te voorkomen.