Een gonorroe zelftest is erg laagdrempelig en kan een goede manier zijn om jezelf te testen op een besmetting met gonorroe. Deze vorm van testen kan erg handig zijn wanneer je een beetje onzeker bent en je liever niet hebt dat mensen weten dat je gonorroe denkt te hebben.

Let er bij het kopen van een soa-test altijd op dat de test voldoet aan de volgende zaken. Koop een soa-test:

 1. Die je met de post op moet sturen naar een laboratorium
 2. Die een duidelijke instructie heeft over hoe je een monster moet afnemen
 3. Die een duidelijke instructie geeft over hoe je het monster moet verpakken en opsturen
 4. Die beschikt over een duidelijke uitleg over hoe je de resultaten van de soa test ontvangt
 5. Die beschikt over een duidelijk uitleg over eventuele vervolgstappen wanneer je een soa blijkt te hebben
 6. Die beschikt over een Nederlandse gebruiksaanwijzing
 7. Die beschikt over een CE-markering op de verpakking en de gebruiksaanwijzing
 8. Die beschikt over een viercijferige code direct achter het CE-teken
 9. Die beschikt over een correcte houdbaarheidsdatum
 10. Die beschikt over een echt bereikbaar adres (geen postbus)
 11. Van een aanbieder die ook hulp biedt om (seks)partners te waarschuwen wanneer je een soa blijkt te hebben
 12. Die een telefoonnummer heeft zodat je kunt bellen met eventuele vragen

Uitleg punt 1 – Soa-testen waarbij je de uitslag direct thuis kunt aflezen zijn niet betrouwbaar (met uitzondering van de OraQuick hiv-test). Het testmateriaal moet dus beoordeeld worden door een laboratorium om betrouwbaar te zijn.

Uitleg punt 2 – Wanneer je het testmateriaal verkeerd afneemt wordt je soa-test direct onbetrouwbaar, ook wanneer het laboratorium het testmateriaal analyseert. Let er dus op dat er duidelijke instructies, op papier of door middel van een filmpje, worden gegeven over hoe je het testmateriaal moet afnemen.

Uitleg punt 3 – Wanneer je het testmateriaal niet goed verpakt wordt je soa-test direct onbetrouwbaar. Let er dus op dat er duidelijke instructies, op papier of door middel van een filmpje, worden gegeven over hoe je het testmateriaal moet verpakken en opsturen.

Uitleg punt 4 – Zorg dat je van tevoren weet hoe de aanbieder van de test je op de hoogte brengt van de uitslag. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan als een brief die je ouders of huisgenoten openen of een telefoontje op een vervelend moment.

Uitleg punt 5 – Zorg dat je van tevoren weet wat de vervolgstappen zijn indien je positief getest wordt op een soa. Zo kom je niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan.

Uitleg punt 6 – Een Nederlandse gebruiksaanwijzing is niet alleen makkelijker en duidelijker in gebruik, maar geeft daarnaast ook een indicatie of het product bestemd is voor de Nederlandse markt.

Uitleg punt 7 – Een CE-markering geeft aan dat een product veilig is en dat het de gezondheid en het milieu niet
schaadt. CE-markeringen zijn Europees geregeld en gelden ook voor een soa-tests.

Uitleg punt 8 – De code die vier cijfers telt en direct achter de CE-markering te vinden is verwijst naar de door
de overheid aangemelde instantie die de beoordeling van de productie doet. Welke instantie bij welk nummer behoort, kan op de website van de Europese Commissie worden opgezocht in NANDO.

Uitleg punt 9 – Het is belangrijk dat een soa-test niet over de uiterste houdbaarheidsdatum heen gaat. Een test is vrijwel direct onbetrouwbaar wanneer dit wel gebeurt. Er kan namelijk geen garantie meer worden gegeven dat de soa-test aan alle eisen voldoet en de test kan als gevolg hiervan een onjuist uitslag geven.

Uitleg punt 10 – Een echt bereikbaar adres geeft een indicatie van de betrouwbaarheid van de aanbieder van de test.

Uitleg punt 11 – Wanneer je positief test op een soa dan is het belangrijk dat je snel overgaat tot partnerwaarschuwing. Durf je dit niet zelf te doen dan is het belangrijk om een soa-test te kopen van een aanbieder die dit voor je doet, je hierbij helpt, of in ieder geval kan vertellen waar je terecht kunt voor hulp bij partnerwaarschuwing.

Uitleg punt 12 – Kies alleen een soa-test van een aanbieder die je een telefoonnummer biedt voor eventuele vragen. Het kan namelijk voorkomen dat, ondanks dat alles goed is beschreven, je toch nog met vragen zit. Het is dan belangrijk dat iemand je te woord kan staan en je direct antwoord kan geven op al je vragen. Neem in het geval van je gezondheid geen genoegen met alleen een e-mailadres.