Grote toename gonorroe besmettingen

AANTAL BESMETTINGEN MET GONORROE, CHLAMYDIA EN SYFILIS DRASTISCH GESTEGEN

Ten opzichte van 2013 is het aantal besmettingen met drie van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening flink gestegen. Uit cijfers van onder andere de Centra voor Seksuele Gezondheid blijkt verder dat het aantal nieuwe besmettingen met hiv, hepatitis B en hepatitis C is gedaald.

Gonorroe
In 2014 steeg het aantal nieuwe besmettingen met gonorroe naar 4594. Een stijging van maar liefst 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De soa, die ook wel bekend staat als de ‘druiper’ komt relatief veel voor bij mannen die seks hebben met andere mannen. Dit is echter geen voorwaarde, en ook vrouwen kunnen gonorroe oplopen wanneer zij onveilige seks hebben.

Chlamydia
Chlamydia is al jaar en dag de meest voorkomende soa in Nederland. In 2014 werd deze diagnose maar liefst 17.753 gesteld. Een schikbarende stijging van maar liefst 13% ten opzichte van 2013. Een groep die volgens het RIVM met name opvalt is de groep heteroseksuele jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Bij maar liefst één op de vijf op heteroseksuele jongeren uit deze leeftijdscategorie die een soa-test ondergingen werd chlamydia geconstateerd. In totaal vertegenwoordigde deze groep ruim 8% van het totaal aantal chlamydia diagnoses.

Syfilis
Ondanks dat het aantal syfilis diagnoses jarenlang een dalende trend vertoonde is het aantal diagnoses in 2014 met 19% explosief gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Met name de groep van mannen die seks hebben met andere mannen was schuldig aan deze stijging.

HIV
Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo daalde het aantal nieuwe hiv-diagnoses met 9% ten opzichte van 2013 naar een totaal van 323. Opvallend was wel dat maar liefst 86% van de nieuwe hiv-diagnoses werd gesteld bij mannen die seks hebben met andere mannen.

Condoomgebruik
Het percentage van heteroseksuele mannen en vrouwen waarbij het laatste sekscontact een losse partner betrof en waarbij geen condoom werd gebruikt is volgens het RIVM al jaren stabiel rond de 70%. Bij mannen die seks hebben met andere mannen is gebruikte 50% een condoom bij het laatste sekscontact met een losse partner. In 2013 was dit percentage nog 66%.

Kanttekening van het onderzoek, en de genoemde cijfers, is dat soa-testen gedaan door huisartsen niet zijn meegenomen door het RIVM.

Bronnen:
Rivm
Medischcontact.artsennet.nl

Leave a Reply