SEKSUELE PARTNERS WAARSCHUWEN

Wanneer gonorroe, of elke andere soa, onbehandeld blijft dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Partnerwaarschuwing zorgt ervoor dat alle mogelijke besmette personen zich zo snel mogelijk kunnen laten testen en eventueel behandelen. Dit voorkomt nare gevolgen en complicaties als gevolg van de soa.

Het is bij partnerwaarschuwing niet alleen belangrijk om de huidige sekspartner(s) te waarschuwen, maar ook de sekspartners van een tijdje terug. Over welke periode we precies praten hangt af van de betreffende soa. Voor gonorroe wordt meestal een periode van 6 maanden aangehouden tenzij de arts of verpleegkundige anders adviseert.

ANDEREN BESCHERMEN

Partnerwaarschuwing is erg belangrijk omdat een van je vroegere sekspartners de bron kan zijn van jouw gonorroebesmetting maar dit zelf niet weten, of jij kunt hen besmet hebben met gonorroe zonder dat je dit wist. In beide gevallen bestaat dus de mogelijk dat eerdere sekspartners anderen besmetten met de ziekte. Door huidige en vroegere sekspartners te waarschuwen voorkom je dus verdere verspreiding van gonorroe en bescherm je anderen tegen de ziekte.

JEZELF BESCHERMEN

Met het waarschuwen van partners bescherm je naast anderen, ook jezelf. Na genezing van gonorroe ben je hier namelijk niet immuun voor. Je kunt dus wederom een besmetting oplopen van je huidige sekspartner als hij/zij al besmet is met en nog niet genezen is van gonorroe.

HULP BIJ PARTNERWAARSCHUWING

Durf je niet zelf over te gaan tot partnerwaarschuwing dan kun je dit op diverse andere manier bewerkstelligen. Zo kun je partnerwaarschuwing, al dan niet anoniem, regelen via je huisarts of de GGD. Daarnaast kun je ook terecht op www.partnerwaarschuwing.nl. Met een code die je van de GGD of huisarts krijgt kun je op die website, al dan niet anoniem, een bericht via sms of e-mail versturen waarmee je huidige en vroegere sekspartners kunt waarschuwen.